Dankbaarheid

Gratitude is the Attitude

Binnen de positieve psychologie wordt er veel aandacht geschonken aan dankbaarheid. Een van de grondleggers van deze stroming, Martin Seligman, heeft een ‘drie dingen die goed gingen‘ oefening. Deze oefening bestaat uit het opschrijven (op papier of digitaal) van drie dingen die die dag goed zijn gegaan en die na een week weer eens terug lezen. Door dit dagelijks te doen, ontwikkel je dankbaarheid als persoonlijkheidskenmerk en blijft het niet bij een emotie. 

Is dit iets nieuws? Nee, eigenlijk niet. In de Bijbel wordt er aandacht besteed aan dankbaarheid. Zo zegt Yeshua (Jezus) in Mateus 11:25 (HSV) ‘In die tijd antwoordde Jezus en zei: Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en de aarde…’. Iets dergelijks zegt hij ook in Lucas 10:21. 
In de brieven van Paulus kun je danken en dus dankbaarheid terugvinden. ‘en dank voor altijd voor alle dingen God en de ander in de Naam van onze Heer, Jezus Christus’ Efeze 5:20 HSV. Paulus schrijft hier alle dingen, dus ook de dingen die niet goed gaan. Van de dingen die niet zo goed gaan, kun je veel leren.h

Je kunt het danken ook zingen: ‘‘Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht, met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Zing voor de Heere met dank in uw hart Kol. 3:16 HSV. Een heel mooi lied vind ik het lied van Don Moen ‘Give Thanks (with a Grateful Heart) of in het Nederlands Opwekkingslied 331.

Zelf schrijf ik regelmatig in de ochtend 5 dingen op waar ik dankbaar voor ben. Op die manier ga ik de dag in met een dankbaar hart. 

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

One thought on “Dankbaarheid”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.