Een vreemdeling in…

Op aanraden van een dame in Nijkerk zijn we afgelopen zomer naar Elburg gegaan om zandsculpturen te bekijken. Het was lastig te vinden, want van buitenaf kon je niet echt goed zien dat de sculpturen daar te vinden waren. Eenmaal binnen hebben we onze ogen uitgekeken. Niet alleen het Bijbelse verhaal werd er uitgebeeld, maar er zat ook een hedendaagse boodschap in.

Vreemdelingen in Elburg

Vluchtelingen zijn van alle eeuwen. Je leest al in het Oude Testament over Abraham, IsaƤk en Jacob die gevlucht zijn vanwege een hongersnood (Gen. 12:10, 26:1 en 42:1-2), Mozes die gevlucht was nadat hij een Egyptenaar had gedood (Ex. 2:11-15) en David die op de vlucht was voor Saul (o.a. in 1 Sam. 21:10). Ook in het Nieuwe Testament lezen we over een vluchteling, namelijk over Jezus. Zijn ouders zijn samen met hem gevlucht naar Egypte (Mat. 2:13-15). Ook de eerste christengemeenten werden vervolg (Hand. 8:1).

Impressie van zandsculpturen

In de Bijbel zijn veel teksten te vinden over hoe we moeten omgaan met vreemdelingen. Neem bijvoorbeeld Exodus 22:21 (HSV): “U mag een vreemdeling niet uitbuiten en hem niet onderdrukken, want u bent zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte.” Of neem Leviticus 19:33-34: “Wanneer een vreemdeling bij in uw land verblijft, mag u hem niet uitbuiten. De vreemdeling die bij u verblijft, moet voor u zijn als een ingezetene onder u. U moet hem liefhebben als uzelf, want u bent zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte. Ik ben de Heere, uw God. In Mateus 25:35 staat dat als we iemand te eten geven het is alsof we Jezus te eten hebben gegeven en als we iemand te drinken geven het is alsof we Jezus te drinken hebben gegeven. Jezus zegt van zichzelf dat hij een vreemdeling was en dat Hij op deze manier gastvrij onthaald is. Wat een voorbeeld!

Ook wij zijn op de vlucht. We zijn onderweg naar het nieuwe Jeruzalem zoals beschreven is in Openbaring 21 (laatste boek van de Bijbel). Daarin lees je over een plek zonder haat, zonder armoede, zonder verdriet, zonder lijden; een plek vol liefde, want God woont daar en God Is Liefde! Een plek om naar uit te kijken…

” Meer info: Zandverhalen

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.