Het “Onze Vader” (1)

Het meest bekende gebed onder de christenen

Het “Onze Vader” en in de Engelse cultuur als “The Lords Prayer” is een gebed dat elke christen kent en vaak ook van buiten kent.

Dit gebed staat zowel in het evangelie van Mattheüs als in het evangelie van Lucas. Ze zijn niet exact hetzelfde. Het gebed in Lucas lijkt een verkorte versie van die in het evangelie van Mattheus.

 

Waar wordt dit gebed uitgesproken?

Mattheus hoofdstuk 4 begint met de verzoeking in de woestijn en gaat daarna over het begin van zijn verkondiging. We lezen dat hij Simon en Andreas ontmoet en ook Jacobus en Johannes. Vervolgens lezen we in Mattheüs 4: 23 t/m 5:1 we: Hij trok rond in heel Galilea; hij gaf er onderricht in de synagogen, verkondigde het goede nieuws van het koninkrijk en genas iedere ziekte en elke kwaal onder het volk. Het nieuws over hem verspreidde zich in heel Syrië. Allen die ergens aan leden en die gekweld werden door een ziekte of door pijn, en ook bezetenen en maanzieken en verlamden werden bij hem gebracht, en hij genas hen. En grote groepen mensen volgden hem, uit Galilea en Dekapolis, uit Jeruzalem en Judea en uit het gebied aan de overkant van de Jordaan. Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen.

We weten nu dat Jezus het gebed uitsprak op een berg met zijn leerlingen om zich heen en grote mensenmassa in de buurt. Zij zullen ook zijn rede en het gebed in het bijzonder gehoord hebben omdat geluidsgolven een grote weg kunnen afleggen als je op een berg staat.

Deze berg ligt in Galilea en waarschijnlijk in de buurt van Kapernaum (Matt 8:5)

 

Pater Noster kerk

In Israël hebben ze op elke plek waarmee ze een link kunnen leggen met de Bijbel een kerk gebouwd. Zo heb je de Kerk der Zaligsprekingen in Kapernaum, de Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha (in het noorden van Israël), de Geboortekerk in Bethlehem, de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, maar ook de “Onze vader kerk” net buiten Jeruzalem. Het bijzondere van deze laatste kerk (ook bekend als de Pater Noster kerk) is dat de kerk versierd is met keramieken tegels waarop het “Onze vader” in ongeveer zestig verschillende talen staat, waaronder het Nederlands en het Hebreeuws.

 

 

Het “Onze Vader” (2)

 

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.