Mozes en Jezus

Iedereen kent het verhaal wel van Mozes in het rieten mandje. Over zijn leven zijn diverse films en tekenfilms gemaakt. Als je op internet zoekt naar film en Mozes krijg je minstens tien voorbeelden. In elke film wordt het verhaal van een andere kant belicht.

Het verhaal in een notendop: Mozes is een zoon van Hebreeuwse ouders, geboren in een tijd dat de Farao alle Hebreeuwse jongens liet vermoorden. Mozes wordt door zijn moeder verborgen en op een zekere leeftijd ter vondeling gelegd in een rieten mandje. Hij wordt gevonden door de dochter van de Farao. Zij voedt hem aan het hof op. Als hij is opgegroeid vermoord hij op een zekere dag een Egyptenaar omdat deze man een Hebreeuwse slaaf slaat. Hij vlucht naar de woestijn in Midjan. Daar werkt hij als herder en ontmoet hij God bij een brandende braambos. Mozes wordt de verlosser van zijn volk en krijgt de opdracht van God om naar het hof van de Farao te gaan om zijn volk, de Hebreeërs, mee te nemen. Farao vindt dat natuurlijk niet zo’n goed plan, want hij raakt zo al zijn goedkope arbeidskrachten kwijt. Uiteindelijk stuurt God 10 plagen en laat Farao de Hebreeërs gaan. Zij vluchten naar de Rode zee en Mozes laat daar de zee splijten zodat zij over kunnen steken naar de overkant. Het leger van de Farao verdrinkt vervolgens in deze zee omdat de wateren weer naar elkaar toe zijn gegaan. Mozes leidt het volk door de woestijn naar het beloofde land.

Mozes is niet alleen de verlosser van het Hebreeuwse volk maar ook een voorafschaduwing van Jezus. Er zijn dus heel veel overeenkomsten tussen Mozes en Jezus:

Mozes Jezus
Farao had uitgevaardigd dat alle pasgeboren Hebreeuwse jongens vermoord moesten worden Herodes had uitgevaardigd dat alle pasgeboren Hebreeuwse jongens vermoord moesten worden
Vlucht naar Egypte Vlucht naar Egypte
Herder Goede herder
Leidt het volk naar de vrijheid door het water van de Rode Zee Leidt het volk naar de vrijheid door het water van de doop
Ging de berg op om te bidden Ging de berg op om te bidden
Verlost het volk uit Egypte Verlost de gelovigen (het volk)

Dit overzicht is niet volledig. Het is bedoeld om je te stimuleren om zelf eens de levens van Mozes en Jezus naast elkaar te leggen en de parallellen tussen beiden te zoeken.

 

Illustraties: http://www.freebibleimages.org/

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.