De stad Groningen heeft nog een bijzonder mooie synagoge die ook vandaag de dag nog gebruikt wordt als gebedshuis.
De synagoge is gebouwd in het begin van de 20-ste eeuw en is in 1906 in gebruik genomen. Naast de synagoge ligt het Rabbinaatshuis uit 1890.
Voor de tweede wereldoorlog woonden er ongeveer 2800 joden in Groningen en omgeving. Slechts 200 overleefden de oorlog.
De synagoge in Groningen heeft de tweede wereldoorlog en de periode daarna op een bijzondere wijze overleefd. In de tweede wereldoorlog werd het gebouw door de bezetters gebruikt als opslag- en verzamelplaats voor o.a. radio’s. Na de oorlog kwam er een chemische wasserij en ververij in. In het rabbinaatshuis is zelfs een seksclub geweest.
Vanaf 1973 stond het gebouw leeg, maar in 1975 richtte Lenny Wolgen Salomons een stichting op om het gebouw te behouden. En dat is gelukkig gelukt.
De gemeente Groningen heeft het gebouw aangekocht en in 1979 is de restauratie begonnen.
In het voorste gedeelte van de synagoge is er ruimte voor culturele activiteiten zoals concerten, exposities en lezingen. Ook op de dag dat ik de synagoge heb bezocht, waren er lezingen. In het achterste gedeelte worden er diensten gehouden door de orthodoxe joodse gemeenschap.
De rondleiding door de synagoge bracht mij ook bij de in 2014 ontdekte mikwa (ritueel bad) in het Rabbinaatshuis. https://www.youtube.com/watch?v=FpZSG1ARxCs
De mikwa heeft een bijzonder plaats in de joodse religie. Elke mikwa heeft 7 treden naar beneden en staat altijd in verbinding met stromend water. Bij de mikwa in Groningen is dat regenwater. De mikwa heeft een religieus doel namelijk spirituele reiniging. Als je je bekeert tot het jodendom dan moet jij je hierin onderdompelen. Een joodse vrouw moet zich in de mikwa onderdompelen als ze haar menstruatie heeft gehad.
Zoals in elke synagoge hangt ook in Groningen een klok die stilstaat. Op de klok is de tijd te zien waarop de zon op sabbat ondergaat. Een dag begint volgens de Bijbel namelijk bij zonsondergang en duurt tot de volgende dag zonsondergang. Dus de sabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en duurt tot zaterdag zonsondergang. In de winter kan dat dus ’s avonds 22:05 uur zijn. Op de sabbat wordt rust gehouden volgens Genesis 2:2-3 en volgens Exodus 20:10 (op veel meer plaatsen in de bijbel wordt verwezen naar de sabbat. Samuele Bacchiocchi heeft een heel boek gewijd aan de overgang van sjabbat naar zondag. Dit boek is o.a. te koop bij Bol.com
Dat is een interessant verslag.
Moet ik ook maar eens gaan bezoeken
Het is zeker de moeite waard