Een goed begin is het halve werk

Je kunt ervoor kiezen om gezond te eten, of je kunt ervoor kiezen om ongezond te eten. Je kunt ervoor kiezen om te sporten, of je kunt ervoor kiezen om de hele dag op de bank te zitten. Je kunt ervoor kiezen om de hele dag informatie te consumeren of je kunt ervoor kiezen iets te leren of te produceren. Welke keuzes je op een dag maakt, heeft heel veel te maken met hoe je de dag begint.

Sinds het boek The Miracle Morning van Hall Elrod uitgekomen is, hebben velen zijn voorbeeld gevolgd en zijn vroeg gaan opstaan om tijd te hebben voor een vruchtbare ochtend.

Hoe kunnen we als gelovigen onze dag goed beginnen? Hiervoor heb ik de zes B’s bedacht:

 1. Begin met water
  Na een nacht in bed gelegen te hebben heeft je lichaam veel vocht verbruikt en verloren. Begin de dag met het drinken van 1 a 2 glazen water. Je zult merken dat je daardoor ook beter kunt concentreren.
 2. Bidden
  En vroeg, nog diep in de nacht, stond Hij op en ging naar buiten en Hij ging heen naar een eenzame plaats en bad aldaar.
  Marcus 1:35
  Jezus zocht ’s morgens vroeg een rustige plek op waar hij niet afgeleid kon worden om daar te bidden.
 3. Bijbel lezen
  Jezus was ook bekend met de Schriften, je kunt namelijk aan onderwijzen wat je zelf weet: En toen de sabbat aangebroken was, begon Hij te leren in de synagoge. En zeer velen van die Hem hoorden, stonden versteld en zeiden: Waar heeft Hij deze dingen vandaan en wat is dat voor een wijsheid, die Hem gegeven is? En zulke krachten, als door zijn handen geschieden? Marcus 6:2
 4. Boek lezen
  Naast de bijbel zijn er goede (christelijke) boeken om te lezen. Door elke dag ’s morgens 15 tot 20 minuten te besteden aan het lezen kun je in een jaar een aantal boeken gelezen hebben. Boeken die je anders niet gelezen zou hebben omdat je ’s avonds te moe bent, om de dingen goed in je op te nemen
 5. Bewegen
  Rekken en strekken, gymoefeningen en wandelen zijn activiteiten om je lichaam op te warmen voor de dag die voor je ligt. We vergeten vaak dat ons lichaam geschapen is om te bewegen en dat “rust roest”. Programma’s om te rekken en te strekken en zelfs om in huis te wandelen zijn op Youtube te vinden.
 6. Bedenk
  Denk na over wat je die dag allemaal wil of moet doen. Maak een planning. Bedenk ook wat je die dag gaat eten. Kies je voor gezond eten? Bedenk ook waar je allemaal dankbaar voor bent. Maak bijvoorbeeld een dankbaarheidsschrift waarin je per dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent: “Gratitude is the attitude”.

Goede keuzes maken doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor je dierbaren. Hoe je je dag begint heeft veel invloed op jouw dag. Als je een miracle morning wilt, dan betekent dat ook dat je de avond daarvoor hiervoor moet kiezen. Hoe laat je naar bed gaat bepaalt hoe laat je opstaat. Het is ook afhankelijk van hoeveel tijd je voor de zes onderdelen wilt gaan gebruiken. Maak je eigen planning. En houd je hieraan. Je zult merken dat het op een gegeven moment een gewoonte wordt en het makkelijker wordt om vroeg op te staan.

 

 

 

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

2 thoughts on “Een goed begin is het halve werk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.