Alles op Zijn tijd

Tegenwoordig is het maar gemakkelijk. Je kijkt op je telefoon of op de kalender en je weet welke dag en welke datum het is. In Bijbelse tijden was dat wel wat anders: geen kalender, geen telefoon, en geen horloge. Toch wisten ze welke maand het was en welke dag. Hoe?

In Genesis 1:14 staat: ‘‘Toen zei God: ‘Ik wil dat er heldere lichten aan de hemel verschijnen om de aarde te verlichten en het verschil tussen dag en nacht aan te geven. Die lichten zullen de vaste tijden regelen en de dagen en jaren aangeven.’. Je begrijpt dat met de heldere lichten de zon en de maan bedoelt worden. Dit is ook terug te lezen in vers 15 en 16 van datzelfde hoofdstuk.

Een dag

God gebruikt een andere indeling van een dag. Bij Hem begint de dag ’s avonds met zonsondergang en duurt tot de volgende dag zonsondergang. ‘Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de eerste dag. ‘ Genesis 1:5. Zo staat het ook beschreven voor de dagen 2 t/m 7.

Een week

Toen God op de zevende dag het werk voltooid had, dat Hij gemaakt had, rustte Hij op de zevende dag van al het werk, dat Hij gemaakt had. ‘ Genesis 2:2 In Exodus 20:8-11 staat dat we moeten rusten op de zevende dag, net zoals God gerust heeft. Deze dag wordt sabbat genoemd. In veel talen is makkelijk het wordt sabbat te herkennen als de zaterdag. Zo is in het Italiaans zaterdag Sabato en in het Spaans Sábado. Als je kijkt naar woensdag in het Duits is dat Mittwoch oftewel midden van de week. Een simpele rekensom brengt je op zaterdag als de zevende dag. In het Hebreeuws hebben de dagen een nummer. De sabbat is de zevende dag.

Een maand

Elke nieuwe maand begint met het waarnemen van de nieuwe maan. De maand duurt dan 29 of 30 dagen. Zodra de nieuwe maan werd waargenomen werd dat doorgegeven met signaalvuren op de bergtoppen en/of door boodschappers rond te sturen In Nummeri 10:10 staat dat er ook geblazen werd op de bazuin (in de NBG staat dat er werd gestoten op de trompetten). De maanden van het jaar hadden allemaal een naam.

Een jaar

In de Bijbel wordt gebruik gemaakt van een maanjaar. Dit is een jaar dat bestaat uit 12 maanden en elke maand begint met het waarnemen van de nieuwe maan. Een maand duurt 29 of 30 dagen. Dit betekent wel dat een jaar van 12 maanden korter duurt dan een zonjaar van 365 dagen. Dit wordt opgelost door 7x in de 19 jaar een extra maand aan het jaar toe te voegen.

 

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.