Jozef en Jezus

Het verhaal van Jozef heeft mij altijd al aangesproken. Als
kind natuurlijk zijn mooie jas, en dat hij bij de Farao gaat werken, maar als volwassenen eerder dat hij de hand van God in zijn leven ziet

Hij heeft niet het makkelijkste leven gehad. Als kind verkocht door zijn broers, daarna in het huis van Potifar terechtgekomen. Hier zijn uiterste best gedaan, vervolgens verleidt door de vrouw van Potifar.Hij loopt hiervoor weg, maar wordt vervolgens naar de gevangenis gestuurd. In de gevangenis is hij een modelgevangene. Hij verklaart dromen van twee medegevangenen. Maar in plaats van een goed woordje voor hem te doen, wordt hij vergeten. Uiteindelijk moet hij de droom van de Farao gaan uitleggen. Als beloning krijgt hij een hoge positie in dat land.

Er breekt hongersnood uit en zijn broers komen bij hem aan om  graan te kopen. Ze herkennen hem niet. Uiteindelijk laat hij zijn broers merken wie hij is en spreekt de woorden: “Daarom heeft God mij voor jullie uit gestuurd om ervoor te zorgen dat jullie in leven zouden blijven. Hij wilde jullie op een bijzondere manier redden.” Genesis 45:7

Geweldig toch dat je dat kunt zien.

 

Jozef is een voorafschaduwing van Jezus. In zijn leven en in het leven van Jezus zijn veel overeenkomsten:

Jozef Jezus
Was geliefd door zijn vader Is geliefd door Zijn vader
Verkocht door zijn broers Verkocht door Judas
Stond op uit de put Stond op uit het graf
Legt dromen uit Legt profetieën uit
  in de gevangenis Onschuldig in het graf
Is gestuurd voor de redding van het Hebreeuwse volk Is gestuurd voor de redding van het gehele volk (alle gelovigen)

Dit overzicht is niet volledig. Het is bedoeld om je te stimuleren om zelf eens de levens van Jozef en Jezus naast elkaar te leggen en de parallellen tussen beiden te zoeken. (Genesis 37, 39 t/m 50)

Illustraties: http://www.freebibleimages.org/

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

2 thoughts on “Jozef en Jezus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.