Psalm 119

Bijzondere stijlvorm

De stijlvorm in het Hebreeuws van psalm 119 is heel bijzonder. In deze psalm valt de alfabet-structuur op, dan wel het Hebreeuwse alfabet. In de Hernieuwde Statenvertaling, maar ook in de King James Version is dat goed te zien. Elk blok van 8 verzen begint met een letter van het alfabet. Als eerste de Aleph ( אַ), daarna de Beth ( בַּ) en zo verder tot de laatste, de Tav ( תִּ).

In Psalm 119 wordt veel gesproken over de Thora. In onze vertalingen wordt dit meestal vertaald met wet. Dat is echter niet helemaal wat het woord Thora inhoud. Thora betekent letterlijk onderwijzing. De Thora onderwijst ons hoe we leven moeten. 

Niet alleen psalm 119 heeft deze structuur , maar ook Psalm 25, 34, 11 en 145, Spreuken 31 en Klaagliederen 3:25-27. Een dergelijke stijlvorm wordt een acrostichon genoemd. Dit laat zien dat de psalmen en teksten met zorg zijn geschreven. Niet alleen de inhoud was belangrijk maar ook de poëzie. 

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

One thought on “Psalm 119”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.