Synagoge Enschede

De synagoge in Enschede is een van de mooiste en volgens sommigen de mooiste synagoge van Nederland en zelfs van Europa. Naast dat het nog dienst doet als gebedshuis is er In de synagoge ook een winkeltje waar je boeken, etenswaren en/of sieraden kunt kopen.

Toen wij de synagoge bezocht hebben, hebben we deelgenomen aan een rondleiding. Dit is zeer aan te bevelen omdat je dan veel meer over de geschiedenis te weten komen.

De synagoge is gebouwd tussen 1927 en 1928, omdat de oude synagoge te klein werd in opdracht van de textielbaron M. Menko. In 1998 werd het een rijksmonument en is in de jaren 2001-2004 gerestaureerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in totaal 700 van de 1200 leden van de Joodse gemeenschap om het leven gekomen. In die tijd werd het gebouw gebruikt door de Sicherheitsdienst. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat het gebouw de oorlog redelijk ongeschonden heeft overleefd.

Glas-in-lood-ramenDe synagoge bevat veel glas-in-loodramen met Bijbelse symbolen en Bijbelse figuren afgebeeld. De ruimte waar de diensten worden gehouden is groot, ruim en mooi versierd. Met name het plafond bevat een hele mooie versiering.

handen

 

 

Leuk detail op deze tekening op de muur zijn de handen. De meeste mensen zullen die herkennen als de Vulcan-begroeting (hand met gespreide middel en ringvinger) van Spock in de Star Trek films. In de film ging de begroeting altijd gepaard met de woorden “live long and prosper”.

De acteur die Spock speelde, Leonard Nimoy, is in een joods milieu opgegroeid. Hij had in de synagoge bij een zegening gezien dat beide handen zodanig opgeheven waren met de duimen naar elkaar toe. Op deze manier werd de Hebreeuwse letter sjin aangegeven. Sjin is de eenentwintigste letter van het Hebreeuwse alfabet. Een bekend woord dat begint met deze letter is het woord sjalom of shalom dat onder andere vrede betekent. De betekenis van Shalom gaat veel breder: een algeheel welbevinden, voorspoed en/of een leven in harmonie met anderen. Lees verder op https://broedersinchristus.nl/bijbelse-woorden-shalom-vrede

 

Website van de synagoge: http://www.synagogeenschede.nl/

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Synagoge_(Enschede)

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

One thought on “Synagoge Enschede”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.