De Alpha en Omega, de Aleph en Tav

pexels-photo-272337

De alpha en omega zijn de eerste letter en de laatste letter van het Griekse alfabet. Jesus verwijst naar zichzelf met deze woorden in Openbaring 22:13. Hij is het begin en het einde. Als dit boek in het Hebreeuws was geschreven dan had hier gestaan: de Aleph (aleph) en de Tav (tav).

In het evangelie van Lucas (Lucas 24:27) legt Jezus aan de EmmaĆ¼sgangers uit dat de schriften over hem gaan. Beginnend vanaf Mozes (de Thora) en de profeten. Hij had het dus over het Oude Testament, de Tenach. Door het Oude Testament te bestuderen ga je het Nieuwe Testament beter begrijpen. Jezus was een jood en was bekend met de joodse geschriften. In veel van zijn preken verwijst hij naar joodse teksten en/of joodse gewoonten. Zo krijgt  de gelijkenis van de tien maagden een andere lading als je weet hoe een joodse bruiloft verloopt.

Nu vind je in het Oude Testament de naam Jezus niet terug, maar wel veel verwijzigingen. Als God in Genesis 1:26 zegt “Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken”. Dan heeft hij het niet over jou of mij. Hij heeft het dan over Jezus en de heilige Geest (Ruach). Daarnaast zie je in het Oude Testament veel voorafschaduwingen van Jezus. De bekendste is Mozes als voorafschaduwing van Jezus, m.a.w. er zijn heel veel overeenkomsten tussen Mozes en Jezus. Een ander voorbeeld is Jozef (een van de 12 zonen van Jacob).

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

2 thoughts on “De Alpha en Omega, de Aleph en Tav

 1. Hoi Elli

  Als je alleen al in vers 1 leest,tenach,staat,In den beginne schiep God(Elohim)maar ook gelijk de letters aleph tav…en als je het oud hebreeuws leest,tijd van mozes,dan staat er een stieren hoofd en een kruis!…heel mooi !

  groetjes,Eddy Hage

  1. Hoi Eddy,

   Dat is zeker heel mooi! Het woord zit zo vol mooie dingen die je mist als je alleen een vertaling leest.

   groetjes,
   El-li

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.