Kerstmis of kerst mis

Nog een paar dagen en dan wordt wereldwijd weer kerst gevierd. Bij de katholieken bekend als kerstmis en bij de protestanten als kerstfeest. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus op 25 december geboren is. Ik denk dat de meeste mensen inmiddels wel weten dat het niet op 25 december was. 

Bijna elk jaar komt er wel een artikel in een van de huis-aan-huis-bladen over de oorsprong van kerst te staan: de heidense oorsprong dat te maken had met de zonnewende, de kerstboom als symbool van vruchtbaarheid, de glimmende kerstballen om boze geesten af te wenden. 

Is stilstaan bij zijn geboorte dan het enige? Zijn komst en met name de reden van zijn komst zijn belangrijk. Dat Hij voor ons is gestorven (Pesach), is begraven (Feest van de ongezuurde broden) en is opgestaan (Feest van de eerstelingen) is misschien nog wel belangrijker. Denk ook aan de uitstorting van de heilige geest op Pinksteren (Wekenfeest). Te weten dat Hij terugkomt en dat we ons daarop moeten voorbereiden (Bazuinenfeest), oordeel en verzoening (Grote Verzoendag) en dat we daarna bij Hem mogen wonen (Loofhuttenfeest) is hoopgevend. Deze laatste drie feesten zullen nog vervuld worden. 

De Bijbelse feesten

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

One thought on “Kerstmis of kerst mis”

  1. Mooi blog voor deze tijd van het jaar.
    Memorabele is ook mooi.
    Zonder de Heilige Geest kunnen we niks.
    Doe staat ook mooi in het midden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.