Let’s have a party!!!

Gisteravond naar een verjaardagsfeest geweest. In eerste instantie had ik hier geen zin in. Niet omdat ik de jarige niet leuk vind, maar omdat ik de mensen die zouden komen niet of niet zo goed kende. En dat is vaak het probleem: onbekend maakt onbemind.

De jarige had het boek “Truth or Dare” gekregen en dat werd ons spel van die middag tot laat in de avond. Door de vragen die we elkaar stelden leerden we elkaar in kort tempo kennen. Er ontstond een hele leuke sfeer. Al met al gingen we pas laat in de avond weer naar huis. Topfeest!

Zo is het mij ook vergaan met de Bijbelse feesten. Vaak worden deze gezien als joodse feesten, maar God heeft ze voor een ieder van ons beschreven. In eerste instantie moest ik er niets van weten: “ze zijn toch aan het kruis genageld!” Door ze te bestuderen heb ik meer inzicht gekregen in het verleden, het heden en de toekomst (o.a. het verlossingsplan).

Hèt hoofdstuk over de feesten is hoofdstuk 23 in het boek Leviticus. In vers 2 staat dat God Mozes de opdracht geeft om te spreken over de feestdagen van de Heere (Lev. 23:1-2 De HEERE sprak tot Mozes: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: De feestdagen van de HEERE, die u moet uitroepen, zijn heilige samenkomsten.). Het oorspronkelijke Hebreeuwse woord voor feestdagen is Mow’ed:

Bron: Strong’s concordance

Als je dit woord verder onderzoekt, vind je:

Bron: Strong’s concordance

Mow’ed betekent dus afgesproken tijd, afgesproken bijeenkomst en/of afgesproken plaats. Ditzelfde woord komen we tegen in Genesis 1:14 waar God spreekt over de lichten aan de hemel die er zijn tot tekenen en tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren! Zie ook Alles op Zijn tijd

Over welke feesten spreekt God in Leviticus 23?

  1. Sabbat/Shabbat (vers 3)
  2. Pascha/Pesach (vers 5)
  3. Feest der ongezuurde broden (vers 6-8)
  4. Beweegoffer (vers 10-14)
  5. Wekenfeest ook wel feest van de eerstelingen genoemd/Sjawoe’ot (vers 15-22)
  6. Bazuinenfeest/Rosj Hasjana (vers 23-25)
  7. Verzoendag/Jom Kippoer (vers 27-32)
  8. Loofhutten/Soekot (vers 34-43)

In de verzen 1, 9, 23, 26, 33 staat dat de Heere tot Mozes sprak. Al deze feesten zijn gekoppeld aan een agrarische gebeurtenis. Zo valt het Pesach samen met het begin van de gersteoogst, het Wekenfeest val aan het einde van de tarweoogst en het bazuinenfeest begint bij de fruitoogst. Voor deze feesten zijn ook geen vaste weekdagen, omdat er werd gerekend met een maankalender en niet met een zonkalender. Dus het ene  jaar viel Pesach in maart en in het andere jaar in april. Echter wel altijd aan het begin van de gerstoogst.

Deze feesten zijn het bestuderen waard!

El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.