Chanoeka

Op 2 december 2018 is voor de eerste keer in Eindhoven, de Lichtstad, het chanoekafeest gevierd. Een bijzonder moment, een bijzonder feest.

Chanoeka is een joods feest dat in december gevierd wordt. Net als kerstmis staat hier het licht centraal. Alleen de oorsprong is van een heel andere orde. Hiervoor gaan we terug in de tijd, namelijk naar 164 voor Christus. Het was de tijd dat de Joden zwaar werden onderdrukt door de Grieken en de Grieken de tempel ontwijdden door er een varken te offeren (voor de joden een onrein dier) en een beeld van Zeus in de tempel wilden neerzetten. In een bloedige strijd overwonnen de Makkabeeën, een familie van hogepriesters, het Griekse leger van Antiochus Epiphanes.

Menora met kaarsen

Nadat alles in de tempel was hersteld en moest de tempel opnieuw ingewijd worden. Men kwam er achter dat er niet voldoende olie was. Er was maar voldoende zuivere olie om de menora (de zevenarmige kandelaar) één dag te laten branden. Desondanks hebben ze de menora hiermee aangestoken en tot hun grote verwondering was de olie voldoende voor acht dagen, de tijd die nodig was om nieuwe olie te persen en te zuiveren.

In het nieuwe testament kunnen we lezen dat Yeshua dit feest kende en dat hij daarvoor in Jeruzalem was.
En het was het feest van de inwijding van de tempel in Jeruzalem, en het was winter. En Jezus liep rond in de tempel, de zuilengang van Salomo.” John. 10:22-23 HSV. In de NBG51 vertaling wordt dit feest het vernieuwingsfeest genoemd.

Chanoeka kandelaar op de 2e dag

Chanoeka begint altijd op 25 Kislev en eindigt, acht dagen later, op 2 of 3 Tevet (afhankelijk of Kislev 29 of 30 dagen heeft). Gezien de maankalender is dit soms in begin december en soms eind december. Het feest duurt dus 8 dagen en elke avond wordt er een kaars extra aangestoken.

Het feest van het licht doet ons denken aan het licht der wereld, Yeshua (“Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar het licht van het leven hebben.” John. 8:12 HSV). 

Het doet ons ook denken aan onze eigen tempel, ons lichaam: “Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent?” 1 Kor. 6:19 HSV)

Er is nog meer te halen uit deze geschiedenis. Denk maar aan de moed van de Makkabeeën, het vertrouwen om toch maar de menora (die altijd moest branden in de tempel) aan te steken met olie genoeg voor een dag, de hoop dat de Eeuwige ingrijpt en steunt.


El-li

Mijn interesses zijn Bijbelstudie, lifestyle, natuur en cultuur. Ik ben de trotse moeder van 3 twintigers die inmiddels allemaal hun eigen weg in het leven hebben gevonden.

2 thoughts on “Chanoeka

  1. Mooi topic Elly, en goed uitgelegd.
    Het was ook bijzonder om het nu in Eindhoven mee te maken.
    Chanoeka, een mooi feest om te gedenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.